Culturele rondreis doorheen Europa

culturele rondreis met camper of caravan

Reis met je camper of caravan langsheen het ongelofelijk gevarieerde cultuurpatrimonium van Europa. Laat je betoveren door prachtige steden, eeuwenoude geschiedenis en beroemde monumenten.

Een link naar de route op Google maps vind je hier. (Lees verder onder de afbeelding)

Iedereen aan boord, op weg naar Zwitserland

Bellizona is de hoofdstad van Ticino, het meest zuidelijk gelegen kanton van Zwitserland. De skyline wordt gevormd door de machtige vestingwerken van drie van het lands’ best bewaard gebleven middeleeuwse burchten. 
Laat je tijdens een bezoek terugvoeren naar een tijd van ridders, jonkvrouwen en ophaalbruggen. 
Het Castelgrande is de oudste en machtigste burcht van de in de 13de eeuw gebouwde burchten. Twee torens, Torre Nera (28 m) en Torre Bianca (27 m) verheffen zich dominerend boven de oude binnenstad en bieden een fantastisch uitzicht op de omgeving. Een archeologisch museum en een kunstmuseum in het kasteel tonen de geschiedenis van de burchten en de stadskern van Bellinzona. 
Samen met de Castello Montebelloburcht en de hoogstgelegen Sasso Corbaroburcht behoren deze bouwwerken sinds 2000 tot het UNESCO-werelderfgoed.
De stad zelf vertelt met zijn vele pleinen en binnenplaatsen, zijn neoklassieke schouwburg, zijn rijk versierde patriciërshuizen en mooie kerken de geschiedenis van een Lombardische cultuurstad. 

Volgende stop: Oostenrijk

Wenen is de grootste en belangrijkste stad van Oostenrijk en een waar paradijs voor de culturele toerist. Je bezoekt er de enorme paleizen van de keizers, talrijke musea en kuiert langsheen prachtige pleinen en parken. De historische binnenstad is dan ook niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst. 
Het Theater an der Wien opende zijn deuren op 13 juni 1801. Het werd omschreven als ‘het meest rijk uitgevoerde en één van de grootste theaters van zijn tijd’. Het theater werd dé plek in de artistieke stad waar vele premières van uiteenlopende voorstellingen en concerten plaatsvonden. Verschillende opera’s van Ludwig von Beethoven, waaronder ‘Fidelio’, en ‘Die Fledermauss’ van Johann Strauss werden er voor het eerst opgevoerd. Beethoven woonde overigens een tijd lang in een paar kamers in het theater zelf. Vandaag is het theater nog steeds, onder leiding van Roland Geyer, een doorlopend bezet operahuis, waar ook klassieke concerten plaatsvinden.

Wachau - culturele rondreis doorheen Europa met de camper of caravan

In Wachau, een toeristische regio in Neder-Oostenrijk op zo’n 80 km ten westen van Wenen, ontmoeten natuur en geschiedenis elkaar. In één van de mooiste valleien van de Donau bezoek je vele verbazingwekkende gebouwen uit het verleden. 
Het monumentale Benedictijnenklooster ‘Stift Melk’ is het grootste nog bestaande barokgebouw van Oostenrijk. Sinds 2000 maakt het klooster deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.
De ruïnes van het 12de-eeuwse kasteel Aggstein domineren het landschap. Er is geen betere plek om de geschiedenis van ‘de piraten van de Donau’ te ontdekken.
De Dürnstein abdij herken je al van ver aan zijn markante blauw-witte toren. Bezoek zeker eens één van de vele exposities die er gehouden worden. 

Even verpozen in Italië

Ontdek met Turijn een verborgen parel van Noord-Italië. De stad huisvest tal van        bezienswaardigheden.
Het Piazza Castello is het centrale punt van de stad. Het plein dateert van 1500, maar de belangrijkste bouwwerken die je er vindt werden al drie eeuwen eerder, rond 1200, neergezet. Vanaf dit punt kan je gemakkelijk elke richting uit in de stad.
Mole Antonelliana is het symbool van de stad en tegelijkertijd ook nog eens het hoogste monument van heel Italië. Ervaar dit zelf dankzij de panoramische lift die je helemaal naar de top van het monument brengt. Vandaar heb je een prachtig zicht over de stad. 
Duomo di San Giovanni Battista, de dom van Johannes de Doper, staat ook in Turijn. In deze kathedraal in renaissancestijl werd de heilige lijkwade van Christus bewaard in een kapel, must see dus!
In de Villa Della Regina krijg je een prachtig inkijkje in wat de hogere klassen van de stad Turijn door de eeuwen heen met elkaar uitvoerden. Deze villa speelt daar immers al bijna vier eeuwen een centrale rol in.
En voor de voetbalfans onder ons mag een bezoek aan het stadium van Juventus natuurlijk niet op de lijst ontbreken. Wie weet kan je nog een wedstrijd op internationaal niveau meepikken voor je verderreist. 

Ook heeft Noord-Italië een stad binnen haar grenzen die door veel reizigers ervaren wordt als de mooiste van de wereld: Florence. Een stad vol kunst, cultuur en geschiedenis. Bezichtig er het beeld van David van Michelangelo of bekijk de schilderkunst in het wereldberoemde museum Galleria degli Uffizi. Maar ook is Florence een heerlijke stad om door de straten te slenteren en een terrasje te pakken.

Laatste halte: Tsjechië

Reis je door Tsjechië, dan is een bezoek aan Praag zeker een aanrader. Het is immers één van de mooiste steden ter wereld en kreeg dan ook de bijnaam ‘De Gouden Stad’. Elf eeuwen geschiedenis weerspiegelen zich in het bijzonder goed bewaard gebleven historische centrum, dat sinds 1992 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Hieronder een kleine greep uit de prachtige bezienswaardigheden die Praag rijk is. 
De gotische Karelsbrug heeft een rijke geschiedenis die wel zeker 600 jaar terug in de tijd gaat. Bijzonder mooie beelden van heiligen en religieuze taferelen sieren de brug en er wordt gefluisterd dat als je een wens doet bij het koperen kruis halverwege de brug, hij vervult zal worden! Als de brug ‘s avonds is verlicht lijkt het geheel nog sfeervoller.
Het oude Stadsplein is maar liefst 9.000 m² groot en huisvest een stadhuis, paleizen, de Sint-Nicolaaskerk en heel veel bewonderaars. Met name de klokkentoren trekt veel belangstelling en dat is niet onterecht.
Op de heuvel en burchtwijk Hradĉany ligt het grootste burchtgebied ter wereld. De burcht Pražský hrad is gebouwd in de 9de eeuw en is met zijn oppervlakte van 7,5 ha de grootste burcht ter wereld. De omgeving van deze vestiging neemt je mee terug in tijd. Er zijn binnenpleinen, paleizen en kerken te bewonderen. Hier staat tevens de grote Sint Vituskathedraal.

Praag - culturele rondreis doorheen Europa met de camper of caravan

Wil je de platge(t)reden paden verlaten, dan trek je door naar het westen van Tsjechië, naar Pilsen. In de middeleeuwen was dit een florerende handelsstad. Getuigen hiervan vandaag zijn de talloze pastelkleurige herenhuizen in barok- en renaissancestijl. Het allermooiste plekje om deze te bewonderen is het Plein van de Republiek, in het midden van de stad.
De naam verraadt het al een beetje; Pilsen is de geboorteplaats van het Pils bier. De lokale cafés, restaurants en brouwerijen hebben dan ook de beste Europese biertjes op het menu staan. Tegenwoordig staat er in Pilsen nog steeds één van de meest bekende brouwerijen ter wereld: de Pilsner Urquell Brouwerij. Hier kun je het museum bezoeken en tijdens een tour door de kelders ongefilterde Pilsner Urquell proeven, recht uit het vat!

Rondreizen in Europa is gevarieerd, uniek, dichtbij en toch ver weg! Verbluffende landschappen, uitmuntende architectuur, sfeervolle steden en een eeuwenoude geschiedenis. Europa heeft het allemaal!

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.