Hangen maar: De ultieme gids voor het opzetten en veilig ophangen van een hangmat

Hangen maar: De ultieme gids voor het opzetten en veilig ophangen van een hangmat

Een hangmat is een fantastische manier om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Of je nu in je achtertuin ontspant of op een camping, een hangmat ophangen is altijd een beetje een uitdaging. We geven je enkele tips over hoe je gemakkelijk een hangmat ophangt om daarna lekker languit te luieren, met of zonder boom.

Hangmat ophangen met een boom

Hangmat ophangen met een boom

Een boom is ideaal om een hangmat aan op te hangen, omdat het de stevigheid en ondersteuning biedt die nodig is. Als je het volgende proces goed volgt, hang je zonder problemen je hangmat op een veilige plaats.

Eerst en vooral moet je op zoek gaan naar twee geschikte bomen met een stevige, dikke stam en sterke takken. Vermijd bomen met beschadigde of afgebroken takken, aangezien die onvoldoende weerstand bieden en onveilig zijn. Meet vervolgens de afstand tussen de bomen en zorg ervoor dat de hangmat lang genoeg is om aan beide bomen te bevestigen. Een tip om in je achterhoofd te houden: de hangmat moet ongeveer dertig centimeter langer zijn dan de afstand tussen de bomen. Gebruik hangmatbanden of touwen om de hangmat aan de bomen te bevestigen op ongeveer 150 tot 200 centimeter hoogte. Last but not least, controleer je best of de hangmat veilig vasthangt op een goede hoogte vooraleer je erin gaat liggen.

Hangmat ophangen zonder een boom

Geen paniek als er geen bomen in je buurt zijn! Er zijn nog steeds manieren om een hangmat op te hangen.

Ga op zoek naar een veilige locatie en vermijd plaatsen zoals hellingen of steile kliffen waar er risico is op vallen. Gebruik een hangmatstandaard, een draagbare constructie die speciaal ontworpen is om een hangmat op te hangen zonder bomen. Geen hangmatstandaard ter beschikking? Bevestig de hangmat dan aan twee muren of palen op een hoogte van ongeveer 150 cm en met ongeveer 180 cm ruimte tussenin. Controleer ten slotte of de hangmat veilig is opgehangen en niet te hoog of te laag hangt. De onderkant van de hangmat moet ongeveer 30 cm van de grond af hangen.

Hangmat ophangen zonder een boom

Eigen hangmatstandaard maken

Een hangmatstandaard is een handige oplossing als je geen bomen of muren hebt om je hangmat aan op te hangen. Helaas nemen standaards veel ruimte in beslag in de bagage, wat betekent dat je misschien genoodzaakt bent om er zelf eentje te maken ter plaatse. We sommen de benodigdheden om je eigen hangmatstandaard te maken even op:

  • Een tentstok

  • Een scharniervoet inclusief gaten

  • 2 haringenpennen

  • 5 haringen

  • 5 scheerlijnen

  • 2 karabijnhaken

  • Een hangmat met 2 touwen van minimaal 3 meter lang en 6 mm dik

Zoek een vlak en voldoende groot plekje om je hangmatstandaard op te installeren. Begin met de tentstok schuin te plaatsen en met haringen in de grond vast te zetten. Bevestig vervolgens de scheerlijnen aan de haringen en maak ze aan de top van de stok vast. Plaats een extra haring en scheerlijn in een rechte lijn naar de boom om te voorkomen dat de standaard omvalt wanneer je de hangmat 's avonds binnenhaalt. De hangmat kan dan aan de boom worden bevestigd met touwen en karabijnhaken. Het kan even oefenen zijn om de juiste afstand en hoek te vinden, maar naarmate je meer ervaring opdoet, gaat het opzetten sneller.

De constructie is veilig zolang je de instructies opvolgt en erop let dat je niet te hoog van de grond ligt. Als je hier niet zeker van bent, is het verstandiger om een opvouwbare hangmatstandaard te kopen of op zoek te gaan naar bomen om je hangmat aan op te hangen.

Nu je zelf een hangmatstandaard hebt gemaakt, hoef je alleen nog maar je hangmat op te hangen en te genieten van je zelfgemaakte plekje om te ontspannen.

Ziezo, jouw hangmat is klaar om van te genieten!

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.