Het is weer tijd voor de grote lenteschoonmaak!

lenteschoonmaak camper caravan

De lente is eindelijk in aantocht. Heb jij net zoals wij al last van vroege voorjaarskriebels? Haal dan alvast je motorhome of caravan uit zijn winterslaap en breng hem met behulp van deze checklist helemaal in gereedheid om er weer op uit te trekken! Plan vast je volgende trip, zo heb je iets om naar uit te kijken wanneer we van Maggie terug uit ons kot mogen ūüėČ

lenteschoonmaak camper caravan

Exterieur

Kijk de banden na. Hebben ze nog voldoende profieldiepte ‚Äď minimum 2,5 mm? Want een band verslijt ook tijdens stilstand. Controleer vervolgens ook¬†de bandenspanning.¬†

Open de motorkap en controleer of er geen ongewenst bezoek is geweest. Marters of wezels durven al eens leidingen en kabels kapotbijten.

Geef de buitenkant een grondige wasbeurt, zo kijk je tegelijk het koetswerk na op krassen en andere beschadigingen. Let wel op met een hogedrukreiniger. Een te krachtige straal kan schade veroorzaken aan kitnaden en dichtingen. Vergeet ook zeker de bodemplaat niet te reinigen en te controleren op mogelijke schade. 

Smeer alle sloten en scharnieren met een siliconespray of wat dunne olie. 

Interieur

Zet de ramen en deuren open en laat de camper of caravan even goed verluchten. Zo kan ook eventueel aanwezig vocht verdampen. 

Reinig de watertank met een harde borstel en speciaal daartoe bestemd product en spoel ook alle leidingen door. Doe dit voldoende grondig zodat er geen reinigingsproduct in de tank of leidingen achterblijft. Controleer ondertussen ook op waterlekken.

Geef de binnenkant een grondige lenteschoonmaak, van de vloer tot de keukenkasten en koelkast. Poets niet met de gewone poetsproducten die je thuis gebruikt: die kunnen door hun samenstelling schade berokkenen aan de vele kunststof onderdelen van je camper. Het dashboard kan je extra onder handen nemen met een speciale cockpitspray. De kussens en gordijnen die werden verwijderd voor de winterstalling, kunnen nu teruggeplaatst worden. 

Reinig de binnenkant van het toilet met een toiletreiniger die veilig is voor kunststof en keramiek. Het rubber van het toilet behandel je met siliconespray zodat deze niet verduurd. 

lenteschoonmaak camper caravan
lenteschoonmaak camper caravan

Technisch

Controleer het oliepeil, de rem- en koelvloeistof en vul bij waar nodig. 

Kijk na of de gasleidingen scheurtjes vertonen of aan vervanging toe zijn. De meeste oranje gasslangen genieten een levensduur van 10 jaar bij normaal gebruik.

Na een lange rustperiode heeft de batterij een oplaadbeurt nodig. Koppel deze af en laad ze gedurende 48 u op. Ga na of de batterij niet meteen terug leeg is. Dit doe je door er na het opladen alle verbruikers op aan te sluiten en regelmatig na te gaan hoe snel de accuspanning vermindert. Vergeet vervolgens niet opnieuw de batterij op te laden. 

Test het controlepaneel, de knipper-, rem-, achter- en voorlichten en alle schakelaars en andere verlichting in het voertuig. 

Ga na of de verwarming en boiler nog naar behoren werken. Als je de boiler aanzet en er loopt water onder de camper uit, dan werkt de vorstbeveiliging nog en moet je de boiler reactiveren.

Zo, eens al deze zaken nagekeken zijn, is jouw voertuig weer volledig vertrekkensklaar. 
Kom je toch een defect tegen, zorg er dan zeker voor dat dit opgelost wordt voor je op reis vertrekt. Hiermee bespaar je jezelf veel ellende achteraf. Je kan ook steeds een afspraak maken bij je dealer alvorens zelf technische werkzaamheden uit te voeren. 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.