Kamperen met de kids

Kamperen met kids header

Samen met je kinderen de natuur intrekken en ontdekken, genieten van de ongedwongen en licht avontuurlijke sfeer van een kampeertrip en ’s avonds met een voldaan gevoel in slaap vallen. Wij kunnen ons geen leukere manier voorstellen om een vakantie door te brengen. Is kamperen met kinderen, zeker kleine kinderen, dan geen hele uitdaging? Welnee! Met de nodige voorbereiding wordt het één groot avontuur. Hier helpen we je graag bij.

Plan samen

Betrek je kinderen, in de mate van het mogelijke, bij het plannen van de vakantie. Vraag hen welke leuke plekken ze onderweg zeker willen zien. Hebben ze een leuk idee dat niet op de planning stond? Ga ervoor! Reizen met de motorhome of caravan betekent de vrijheid hebben om dit te doen. Laat hen simpele gerechtjes kiezen waarbij ze kunnen helpen deze klaar te maken op vakantie.

kamperen met kids

Kindvriendelijke campings

Elk kind en elk gezin is uniek. De definitie van een kindvriendelijke camping verschilt dan ook per persoon. Bedenk vooraf goed wat de noden van je kind zijn en wat je wil, en stem daar de keuze van je camping op af. Als je kleintje een echte waterrat is, kan je bijvoorbeeld nakijken of de camping ook een apart peuterbad heeft, en of dit onder toezicht staat. Zijn er sportfaciliteiten zoals een voetbal- of basketbalveld aanwezig voor je actieve tiener? Op een autoluwe camping kunnen kinderen in alle veiligheid rondrennen of -kruipen. 
Tip: Je kan op voorhand thuis samen met je kinderen vlaggetjes of lampionnen knutselen die je dan, eens geparkeerd, aan de motorhome of caravan hangt. Zo maak je er een makkelijk herkenningspunt van voor je kinderen.

Onderweg

Met een camper of caravan kan je op reis waarheen je maar wil. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met de duur van je vakantie. Met een motorhome of caravan rij je immers niet zo snel als met een gewone auto. Als je maar een weekje weggaat, is het niet erg zinvol om naar het zuiden van Spanje of Italië te reizen. Eens op je bestemming aangekomen, blijft er anders immers niet veel tijd ter plaatse meer over. Bovendien wil je vooral ook genieten van de reis. Plan geen te lange ritten en maak regelmatig tussenstops bij mooie bezienswaardigheden. Kinderen beginnen zich immers te vervelen wanner ze zonder afwisseling lang in de wagen of motorhome moeten zitten. En wie zijn haren zouden niet overeind komen wanneer de vraag “Zijn we er al?” op repeat staat? Het ultieme voordeel van reizen met de motorhome of caravan is dat het overal vakantie is. The journey is the destination.

Activiteiten

Zorg ervoor dat je kinderen zich tijdens de rit kunnen bezighouden. Er zijn eindeloos veel spelletjes voor onderweg. Wat denk je van een potje achterbankbingo. Print een bingokaart af, geef je kinderen een kleurpotlood en streep zo snel mogelijk de items die je onderweg tegenkomt, bijvoorbeeld een rivier, een politiewagen…, af. Het bananenspel is ook leuk voor de kleinere kinderen. Iedere keer ze een gele auto zien, moeten ze om het snelst “banaan” roepen. De dierenslang is ook een reisklassieker. Diegene die begint noemt een dier, de volgende moet dan een dier verzinnen dat begint met de letter waar het vorige dier op eindigde. Nog een leuke is pictionary op het raam. Hier heb je een whiteboardstift voor nodig, dit veeg je namelijk makkelijk weer van het raam af. Je maakt op voorhand best goede afspraken met je kinderen. Het zou zonde zijn moest je kleine Picasso zijn talent loslaten op de bekleding van de auto. Of je kan natuurlijk ook met plakband een groot stuk papier op het raam kleven. 
Tip: houd speelgoed, boekjes, tekenspullen… op tafel met een anti-slip mat.
Neem ook de fietsen van je kinderen mee. Zo kunnen ze even rondfietsen op de rustplaats en zijn ze hun overtollige energie kwijt voor de rit verder gaat. 

kamperen met kids

Reisdocumenten

Welke reisdocumenten kinderen nodig hebben is net als voor volwassenen afhankelijk van de reisbestemming. Zorg voor een geldig kids-ID of paspoort (eventueel met visum). Ook het vaccinatieboekje en een lijst van geneesmiddelen die je kinderen moeten innemen neem je best mee. Andere medische informatie, zoals de bloedgroep of ernstige allergieën noteer je best ook op een document dat je, samen met de andere gegevens, binnen handbereik houdt.   

Reizen met jonge kinderen, ook met motorhome of caravan, vraagt geduld en vergt soms wat meer energie. Maar vergeet de tijd, laat los, volg het ritme van je kinderen en geniet vooral van het buitenleven. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat kinderen die ruimte krijgen om vrij te spelen en in de vrije natuur hun plan mogen trekken, leren uit die ervaringen en opgroeien tot zelfstandige en gelukkige volwassenen. En wie zijn wij om dit tegen te spreken?

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.