Portugal met de camper of caravan

met camper of caravan door Portugal

Van levensgenieter tot avontuurlijke kampeerder, Portugal heeft met haar ongerepte stranden en uitgestrekte berglandschappen aan iedereen wat te bieden. Met de camper of caravan naar Portugal trekken, is dus altijd een goede keuze! Niet alleen vanwege de prachtige landschappen, maar ook omwille van het gemak waarmee je kan rondreizen. Alles ligt er relatief dichtbij elkaar, dus je kan in een vakantie makkelijk meerdere hotspots en verborgen pareltjes van het Portugese landschap combineren. Bovendien mag je met je camper of caravan vrijwel overal overnachten: er zijn namelijk veel campings en parkeerplaatsen langs de kust en de binnenlandse meren. 

Stranden 

Portugal is met z’n aangename klimaat erg in trek bij zonnekloppers en waterratten. De populaire Algarveregio heeft wel 3.000 zonuren per jaar en staat bekend om haar gouden stranden met prachtige kliffen en rotsformaties. De wildere Atlantische kust is dan weer erg in trek bij surfers. Verder heeft de Portugese kust nog heel wat andere parels te bieden, waaronder de fotogenieke zeegrotten van Benagil, het pittoreske vissersdorpje Carvoeiro, de strandkapel van Miramar en de rode kliffen van Falesia.  

met camper of caravan door Portugal
met camper of caravan door Portugal

Binnenland Algarve 

Het heuvelachtige binnenland van de Algarve, weg van het drukbezochte kustgebied, is the place to be voor roadtrippers. Je vindt er vooral charmante kleine dorpjes, waar meer schapen en koeien zijn dan mensen. In een van die dorpjes, Aljezur, vind je op de top van een rots de resten van een oud kasteel, waar de Moorse invloeden heel duidelijk zijn. Het is ook zeker de moeite om je caravan of camper bij Loulé te parkeren. Dat dorpje staat in de streek vooral bekend om haar carnavalsoptocht en je vindt er ambachtslieden die het vak van mandenvlechter, zadelmaker en kopersmid nog op de authentieke manier beoefenen.  

In de lente staan de amandelbomen langs de wegen in de Algarve in bloei, en ook de citrusbomen verspreiden met hun verse vruchten een heerlijke geur, die je gedurende je volledige rondreis begeleidt. Er zijn oneindig veel mooie plekken te ontdekken in de Algarve. In het Reserva Natural de Sapal kan je bijvoorbeeld naar hartenlust flamingo’s spotten, of op het meest zuidwestelijke punt van Europa, Cabo de São Vicente, kijk je vanop de kliffen uit over de Atlantische Oceaan. Het is niet voor niets dat deze kaap vroeger als het einde van de wereld werd beschouwd! 

Trek er te voet op uit 

Naast de Algarve zijn er natuurlijk nog heel wat andere streken te ontdekken in Portugal. Voor wandelaars is het nationale park, Parque Nacional de Penada-Gerês, een absolute aanrader. Het adembenemende landschap bevindt zich in het noordwesten van Portugal, aan de grens van Spanje. Naast wandelen, kan je hier ook fietsen, kajakken, paardrijden en nog veel meer. Ook in het Monteshinopark, in het noordoosten van het land, vind je grote gebieden ongerepte natuur. Het gebied was eeuwenlang afgesloten van Portugal, en dat is nog steeds te merken in de cultuur en het landschap van het park.

met camper of caravan door Portugal

Campings 

Portugal is een erg populaire bestemming voor roadtripvakanties. Er zijn dus erg veel campings, verspreid over het hele land. Ook gratis parkeerplaatsen voor motorhomes vind je gemakkelijk. Op de site Visit Portugal vind je meer info over Portugal als reisbestemming.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.