Tussen tent en caravan: kamperen met de vouwwagen

vouwwagens

Kiezen voor de charme van een tent of het comfort van een caravan? De vouwwagen, een aanhangwagen die je ter plaatse openvouwt tot een tent, heeft het allemaal. 
De vouwwagen is voorzien van een aparte leef- en slaapruimte en bij steeds meer modellen hoort de keukenunit tot de basisuitrusting. De doorsnee vouwwagen is standaard uitgerust met twee vaste slaapplaatsen. Dankzij de grotere modellen, waarbij modellen voor zeven personen of meer zeker geen uitzondering zijn, en de extra tentcompartimenten die je aan de vouwwagen kan bevestigen is deze kampeervorm ook uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. 
Waarin onderscheidt de vouwwagen zich van de klassieke tent en caravan?

vouwwagens


Opzetgemak

Dankzij automatische opzetsystemen en gasdrukveren gebeurt het opzetten in een oogwenk. Geen eindeloos geworstel meer met tentstokken. In een paar stappen klap je het frame open en staat de tent recht. Zet je er nog extra slaapcompartimenten en een voortent bij, dan kan dit natuurlijk wat extra tijd in beslag nemen.

Rijgemak 

Aangezien een vouwwagen veel lichter is dan een caravan, kan je deze bij nagenoeg elke wagen aan de trekhaak hangen. Je hebt ook geen speciaal rijbewijs voor nodig. Omdat de aanhangwagen compact is, rijdt dit prettig door de minimale windgevoeligheid. Je kijkt bovendien in de achteruitkijkspiegel over de aanhanger heen, waardoor je niet het gevoel krijgt dat de zichtbaarheid op de weg beperkt wordt.

Comfort 

Slapen doe je in een riant bed met matras en lattenbodem op een vaste ondergrond. Dit is voor velen toch een stuk aangenamer dan die luchtmatras die soms in het midden van de nacht leegloopt waardoor je uiteindelijk gewoon op de grond slaapt.  Doordat je gemiddeld 60 cm van de grond ligt, krijgt opstijgende kilte minder snel de kans de nachtrust te verstoren.
Aangezien de vouwwagens beschikbaar zijn in verschillende groottes en uitgerust kunnen worden met extra compartimenten en voortenten, beschik je over voldoende ruimte om je spullen in op te bergen en zit je niet op elkaars lip tijdens die ene regenachtige dag.

Prijs

De vouwwagen is enerzijds wel duurder dan een tent, maar anderzijds toch een stuk goedkoper dan een caravan of camper. Veel hangt natuurlijk ook af van het gekozen model en eventueel bijkomende opties en uitrusting. 
Door het lage gewicht rij je energiezuiniger en ook de relatief goedkope verzekerings- en onderhoudskosten spelen in het financieel voordeel van de vouwwagen. Bovendien betaal je geen extra kosten op de tolwegen in Europa.

vouwwagens

Kamperen met de tent of caravan? Dankzij de vouwwagen combineer je het beste van twee werelden en behoort keuzestress tot het verleden!

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.