Mini-avontuur met de camper langs de Opaalkust

Opaalkust met de camper of caravan

Het voordeel van een klein landje als België is dat je heel snel aan de grens bent, en dus ook meteen het échte reis- en vrijheidsgevoel krijgt! Sébastien Nunes van Explore Further profiteerde van een lang weekend om de Baai van de Somme en de Côte d’Opale te bezoeken. 

Een link naar de route op Google maps vind je hier. (Lees verder onder de afbeelding)

Saint-Valéry-sur-Somme Opaalkust met de camper of caravan

Eerst reden we zo zuidelijk mogelijk, om daarna gedurende drie dagen langzaam weer noordelijk te trekken. De eerste stop was Saint-Valéry-sur-Somme, een klein en charmant middeleeuws stadje en het perfecte vertrekpunt voor wandelingen in de Baai. 

 
We verliezen ons al snel in de kleine straatjes van het visserskwartier « Courtgain ». Zelfs al is het weer niet perfect, toch worden we beloond met een mooi uitzicht over de baai. Vanaf de Jeanne d’Arc kaai maken we een prachtige wandeling langs de Somme. 

 

In Saint-Valéry-Sur-Somme stappen we opnieuw de Van in en trekken naar het strand van Hourdel in Crayeux-sur-Mer. Daar ligt een beroemde bunker uit de Tweede Wereldoorlog, een onderdeel van de bekende Atlantische wal, waarmee de Duitsers de geallieerde invasie wilden tegenhouden. Wie meer van de natuur houdt dan van geschiedenis, kan met wat geluk zeehonden spotten op het strand. Ze laten zich aan ons jammer genoeg niet zien, want het is hoogtij. Wie beter timed kan ze bij laagtij op de zandbanken voor de kust zien genieten van de zon. 

Bunker Hourdel Opaalkust met de camper of caravan
Zonsondergang Opaalkust met de camper of caravan

Na een wandeling op het strand van Hourdel, gaan we naar de duin van Crayeux. De ondergaande zon biedt ons een prachtig spektakel. In de verte zien we de witte krijtrotsen van Ault. 
 
Eén van de vele voordelen van het reizen met de camper is dat we onze stops niet hebben moeten plannen. We kozen ervoor de nacht door te brengen op de Camping de la Vieille Église. De voorzieningen waren niet heel luxueus, maar dat lieten we niet aan ons hart komen.  
 
‘s Morgens worden we wakker terwijl de zon haar weg zoekt door de ochtendmist. Opstaan in de natuur blijft altijd een geweldig gevoel, dat ons inspireert om te reizen en om nieuwe plekken te ontdekken. Ook al zijn we nog niet lang weg, toch hebben we de dagelijkse gewoontes al helemaal achter ons gelaten.     


 

We trekken noordwaarts en maken een stop in Touquet-Paris-Plage. In principe zijn honden verboden op het strand, maar gezien het er verlaten bijligt nemen we toch het risico onze viervoeters mee te nemen op een kleine wandeling. Floyd en Zoé zijn er alvast zeer mee opgezet.

Touquet-Paris-Plage Opaalkust met de camper of caravan
Opaalkust met de camper of caravan

De volgende stop is Cap Gris Nez, een unieke plek om verschillende redenen. Je vindt er bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, maar kunt er ook heel wat migrerende vogels spotten. De plek ligt slechts 28 km van het Engelse vasteland vandaan, bij mooi weer kan je zelfs de kliffen van Dover (op 34 km) onderscheiden. 

 
Vanaf Cap Gris-Nez vertrekken verschillende mooie wandelingen, of langs de kliffen richting zuiden, of richting het strand in het noorden. We kiezen ervoor om langs het water te wandelen in Escalles, aan de voet van de Cap Blanc Nez. 
 
Na de wandeling bij zonsondergang, brengen we de nacht door in de Camping Les Érables. Het is een heel mooie plaats, vrij teruggetrokken maar hoger gelegen en dus toch met zicht op zee! 


De volgende ochtend gaan we naar de top van de Cap Blanc Nez, om er het uitzicht onder een blauwe hemel te bewonderen. Bovenaan de Cap staat de obelisk die de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenkt. We zien er eveneens de overblijvende sporen van de geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
 
Samen behoren de Blanc Nez en de Gis Nez ongetwijfeld tot de mooiste sites van Frankrijk. De ruige natuur en hun prachtige kleurenpalet zijn reden genoeg om een bezoekje aan te raden. 

Cap Blanc Nez Opaalkust met de camper of caravan
Terugrit Opaalkust met de camper of caravan


We zetten onze route verder richting noorden. In Sangatte stoppen we nog één keer en genieten we van het bijzondere strand. Het is volledig verlaten wanneer wij passeren, wat een uitzonderlijk gevoel geeft. Vandaar rijden we terug naar België. Onze bestemming lag niet veraf, maar toch keren we ontspannen en met mooie herinnering terug!


Copyright: Explore Further

Wil je zelf ook een reisverhaal delen of Campaway ambasadeur worden? Contacteer ons dan zeker via contact@campaway.be

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.