Uitgetest: mobilhome steeds populairder bij jongeren, maar is het wel écht zo leuk?

campertrip flair

Vergeet all-inclusive hotels of vakanties waar we een hele dag aan het zwembad moeten liggen. Jongeren zijn steeds vaker op zoek naar avontuur. En hoe kan je een land beter ontdekken dan tijdens een roadtrip? Redactrice Elke nam de proef op de som en ging een paar dagen op vakantie met de camper. 

 

Kamperen, het werd me met de paplepel ingegeven. Als trotse scouter keek ik jaarlijks reikhalzend uit naar ‘het scoutskamp’. En ja, ik groeide op in de tijd dat zelfs de kleinsten van de hoop in een tent mochten bivakkeren en je je grote boodschap via een houten plank gewoon de grond in moest laten vallen. Het is dus misschien niet heel raar dat mijn all-invakanties beperkt bleven tot éénmalig (en echt nooit meer!) en ik liever met vrienden de auto en tent nam richting warmere oorden. Een mobilhome of caravan was toen nog vooral saai en iets waar ‘irritante Nederlanders’ mee op vakantie gingen. No offence, ik hou van Nederlanders en het is een Nederlander die zich over enkele maanden de vader van mijn kind mag noemen. 

Wereldreis met de camper 

Fast forward naar 2018, waar bijna de helft van de Belgen aangeeft weleens op vakantie te willen gaan met een caravan of camper*. Vooral bij jongeren lijkt zo’n reis erg in trek. Maar liefst 54% van alle Belgen jonger dan 35 droomt van een reis met een caravan of mobilhome. Een wereldreis met het voertuig staat voor een kwart van de Belgen met stip op één. 

Voor de avonturiers die al eens reisden met een caravan of camper, zou 70% van hen zo opnieuw in de wagen springen. 86% van die reizigers houdt vooral van de typische gezinsmomenten op de camping: samen koken, eten, afwassen (ja, ook dat is plots niet meer erg) en gezelschapsspelletjes spelen. Nog belangrijke aantrekkingspunten: je kiest op het moment zelf waar je naartoe gaat, je kan eender waar naartoe en je moet op voorhand niet al te veel plannen. 7 op 10 Belgen is er daarnaast ook van overtuigd dat het goedkoper is dan reizen met het vliegtuig of de auto. Al hebben we over dat laatste toch wel een klein beetje onze twijfels.
 

Campertrip Moezel Flair

Richting Moesel

Het is begin september wanneer ik met mijn lief en schoonmoeder (ervaren caravanreizigers) vol enthousiasme in de mobilhome stap richting de Moeselstreek. Want ja, ook op amper drie uur rijden vind je een heleboel prachtige pareltjes. Wat we vergeten waren: het was er wijnfestival, en dus moeten we ons op de eerste camping stationeren op het pad, vlak voor het sanitair blok. Het beeld dat ik had van een mobilhomevakantie – met de luifel uit op je stoeltje naar voorbijgangers kijken terwijl je rustig van een lekker drankje sipt – kon ik dus wel even opbergen. Eerste opdracht voor de volgende ochtend: een nieuwe camping zoeken, in het midden van de natuur.

En zo belandden we al snel een paar kilometer verderop, op een camping vlak aan de Moesel, op wandelafstand van het populaire stadje Cochem. Idyllischer wordt het bijna niet. Of toch niet in Duitsland, in mijn ogen. Ik mag dan niets tegen Nederlanders hebben, mijn zwak voor Duitsland blijft tot op heden behoorlijk beperkt. Hoewel de Moeselstreek me toch een beetje warmer heeft gemaakt. Op een kleine tien minuten zijn we geïnstalleerd op ons plekje. Geen gedoe met je tent opzetten, matras opblazen (die dan ‘s nachts kapot lijkt te zijn omdat je net op een vervelend steentje lag), spullen uit de auto sleuren…

Nope, als je met de mobilhome op vakantie gaat, reist je bed gewoon met je mee, heb je al je nodige materiaal netjes uitgestald in je keukentje en hangen de handdoeken al klaar in je eigen badkamertje. Eerlijk, dat is wel een luxe ten opzichte van mijn vorige roadtrips. Minpunt is dan wel weer dat je de hele boel moet meenemen als je op schok wil. Terwijl je met een tent of caravan gewoon in je auto kan stappen en je spullen (en eventueel reisgezellen met een kater) kan achterlaten voor de rest van de dag. Geen groot probleem in Duitsland, maar als je die kleine dorpjes in Frankrijk of Italië wil bezoeken, met hun smalle steegjes, lijkt me dat toch minder evident.

Zou ik opnieuw met een motorhome op vakantie gaan? Misschien niet. De uitgebreidere luxe heeft een groot voordeel op een tent, dus ik zou misschien eerder voor een caravan kiezen. Een mooi tussenverhaal. Een lekker bed dat ter plaatse kan blijven en de vrijheid die je hebt om met je auto door pittoreske straatjes of langs avontuurlijke bergpassen te racen. Rest me alleen nog uit te zoeken welk land we volgende zomer kunnen ontdekken!

* Deze cijfers blijken uit een onderzoek dat gebeurde in het kader van de beurs Mobicar 2018. 

Tekst en foto’s: Elke Spelters
Verschenen in Flair
 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.