Vijfdaagse trip door het Zwarte Woud: onze highlights

Zwarte woud camper caravan

Gastredacteur Els Sirejacob schreef voor Campaway een verslag over haar reis naar het Zwarte Woud met haar gezin. Ze is freelance food stylist, chef en heeft zelf een camper waarmee ze vaak reist. Lees hieronder haar avontuur in Duitsland. Zin in meer? Kijk op www.elssirejacob.be of volg haar Instagrampagina @els_sirejacob. 

Zwarte woud camper caravan

Het Noordelijke Zwarte Woud

Voor een eerste stop in het Zwarte Woud is het fijn om te bekomen van de rit aan één van de vele meren in het Noorden. De Mummelsee of bulbachsee. Laat je niet misleiden door Mummel”see” . Het zijn kleine meren en hebben niet de omvang van een zee zoals wij dachten. Doe maar nog een wandeling rond het meer. Zo krijg je al een eerste indruk naar de volgende dagen in het bos.

Voor onze eerste nacht zijn we beland op camping Langenwald. Midden in het bos met een beekje, een restaurant met heerlijke streekgerechten en sanitair waar je een douche en toilet zo groot als een camper helemaal voor jezelf hebt. Luxe, echte luxe. Er is zelfs een hondendouche aanwezig. Deze camping is trouwens een goede uitvalbasis om het Noorden te ontdekken.

Van op de camping starten er verschillende wandelroutes waar we de volgende dag gretig gebruik van gemaakt hebben. 

Na onze wandeling , richting het Aussichtplattform Ellbachseeblick. Een korte wandeling brengt je tot bij het uitzichtplatform met prachtig vergezicht en in de diepte ligt het felgroene Ellbachsee.
 

Zwarte woud camper caravan
Zwarte woud camper caravan

Tijd voor lunch! Lunchen doe je best in de wondermooie authentieke trekkershutten. Blockhütte Traube Tonbach ligt niet ver van het uitzichtplatform. Na een paar haarspeldbochten kom je op een plek aan de rand van het bos met een prachtig uitzicht op de vallei. Het is er stil, en meer dan aangenaam vertoeven. 

Als het iets meer mag zijn kan je bij de grote broer van de blockhütte eten, Schwarzwaldstube Traube Tonbach. Deze heeft drie sterren. Want we zijn nu in Baiersbronn, De culinaire hoofdstad van Duitsland. Dit dorp telt maar liefst acht sterren. Niet getreurd als je niet gereserveerd hebt want we hebben nog een ander goed alternatief: Wanderhütte Sattelei. 

Een andere uitstap waar je misschien twee dagen kan voor uittrekken is Wildbad met zijn kuuroord Palais Thermal. Deze is moeilijk te bereiken met de camper maar op de camping krijg je gratis tickets voor het openbaar vervoer. Nog in Wildbad heb je het Baumwipfelpfad en de Wildline Hängebrücke (voor de waaghalzen).

Zwarte woud camper caravan

Het centrale Zwarte Woud

Tijdens een trip van Noord naar Zuid heb je  het centrale Zwarte Woud. Daar gebeurt het… daar zijn de wijngaarden. Met zijn wijndorp Durbach. DE plek voor een “Vierteleschlotzer”. Dat is een naam voor iemand die een glas goede wijn weet te waarderen. Een heerlijke Riesling of Burgunder (Rülander en de weissburgunder). Ik zeg ja! 

Iets verder naar het Noorden heb je de watervallen van Triberg met de hoogste waterval van Duitsland die in zeven etappes 163m de diepte ingaat.
Ook in de buurt vind je de grootste koekoeksklok ter wereld en een  winkel met 1000 koekoeksklokken. Een tussenstop waard!

Zwarte woud camper caravan

Het Zuidelijk Zwarte Woud.

Tijd om door te trekken naar het Zuiden, vol spanning naar de Feldberg. Het hoogtepunt van de reis. Met de skilift naar de top stond met stip op nummer één voor mij. De witte piek in het vizier. Aangekomen aan Liftverbund Feldberg stonden we met teleurstellende ogen te kijken naar een piepkleine skipiste met gesloten liftjes. Geen witte piek meer te zien. We stonden aan de verkeerde kant. Door tijdgebrek zijn we jammer genoeg niet op de punt van de Feldberg geraakt. Volgende keer misschien…

We zijn mei en het toerisme is er nog niet op volle toeren dus wagen we ons aan de Goldküste op zoek naar een camping aan het grootste bergmeer Titisee. Camping Weierhof zag er geweldig uit. Een camping met naaldbomen, direct aan het meer en op de camper plaatsten aan het water voorzien van bankjes.. perfect! De man vertelde ons dat een plekje aan het water wel vijf euro duurder was. Dat kon er nog van af, zeker na de teleurstelling van de Feldberg. Het zicht is fenomenaal en de camping lag er praktisch verlaten bij. Een wandeling rond het meer was nog een mooie afsluiter geweest, maar helaas zat onze trip erop.

Zwarte woud camper caravan

Heb je tijd over, ga eens op de rodelbaan van Gutach, het Vitra design museum in Weil am Rhein, Europa-park (atractiepark) of Vogtsbauernhof (het open lucht museum over de geschiedenis van het Zwarte Woud)

En misschien nog een laatste tip: cash geld. Op veel plaatsen kan je nog niet met kaart betalen.
 

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.