Accessoires en uitrusting
voor de caravan

Je caravan staat vertrekkensklaar. Maar wat extra informatie over hoe je caravan juist werkt en waarmee je hem allemaal kunt uitrusten, is altijd welkom. Lees hier hoe je je caravanvakantie nóg beter maakt met een aantal niet te missen accessoires.

Elektronica

Achteruitrijcamera’s 

Bij grotere voertuigen zoals caravans zorgen achteruitrijcamera’s ervoor dat je wat meer ontspannen achter het stuur zit. Je hebt een goed overzicht over de ruimte achter het voertuig en dat minimaliseert de kans op ongelukken en beschadigingen. Bij caravans zijn achteruitrijcamera’s uitgerust met een zendertje, zodat je in de auto op een beeldscherm exact kunt zien wat er achter de caravan gebeurt. Er zijn ook navigatiesystemen met een ingebouwde achteruitrijcamera.

Navigatiesystemen 

Er komen steeds meer navigatiesystemen die rekening houden met voertuiggegevens, zoals grootte, lengte en gewicht –  ideaal voor wie met de caravan op vakantie gaat. Zulke systemen houden rekening met (lage) viaducten en bochtige wegen. Je kunt namelijk niet blind vertrouwen op de route van je ‘normale’ navigatieapparaat. Bijna elk merk kan campings lokaliseren.

Satellietontvangers 

Met een moderne satellietinstallatie kun je tv kijken waar je maar wilt in de caravan. Analoge tv-ontvangst is vervangen door digitaal waardoor er meer zenders en een hogere beeld- en geluidkwaliteit zijn. Een satellietsysteem bestaat uit een schotel, een digitale ontvanger en een tv. Met de uitgebreide systemen is zelfs een internetverbinding mogelijk. Vaak is een druk op de knop al voldoende om toegang te krijgen – handig als de wifi op de camping hapert.

Omvormers en zonnepanelen 

Caravans hebben een eigen stroomnetwerk. Het netwerk dient voor de verlichting, de radio of om mobiele apparatuur aan te sluiten. Daarnaast zijn er voldoende stopcontacten voor het koffieapparaat of de haardroger. Het enige dat je hoeft te doen is de caravan aansluiten op het 230V-netwerk van de kampeerplaats. Zonder stroomaansluiting kan ook: een speciale omvormer tovert 230 volt uit de speciale boordaccu’s die je vervolgens kunt bijladen met zonnepanelen. 

Koken en eten

Koken en eten op de camping is een sociale gebeurtenis. Samen kokerellen of met het hele gezin: het is een onlosmakelijk onderdeel van de kampeervakantie. Caravans hebben uitgebreide kookmogelijkheden. In kampeerwinkels vind je fleurig campingservies van (onbreekbaar) malamine, speciale koffie- en theekommen en zelfs wijnglazen die tegen een stootje kunnen.

In caravans zijn standaard kooktoestellen op gas gemonteerd; van tweepitters tot toestellen met vier gasbranders. Ze zijn bijna altijd voorzien van een piëzo-ontsteking, waardoor het vlammetje automatisch ontsteekt. Het thermokoppel zorgt ervoor dat het gas automatisch afsluit als het vlammetje onverwachts uitwaait – een veilig idee. Sommige caravans kunnen ook worden uitgerust met een inbouwoven – ideaal om croissants af te bakken ’s morgens, of voor een snelle snack onderweg. Niet te missen tijdens een kampeervakantie is de barbecue. Barbecuen is zo’n beetje een nationale sport in België.

Voor de koeling van dranken en levensmiddelen zijn caravans standaard uitgerust met een koelkast, meestal voorzien van een vriesvakje. Hoe groter de caravan, hoe groter de koelkast – fijn als je met een gezin op pad gaat. Het meest voorkomende type is de absorptiekoelkast. Die doet z’n werk 100% geruisloos en je kunt ‘m behalve op 230 en 12 volt ook gebruiken op gas. Daardoor ben je niet afhankelijk van de stroompaal.

Luifels en voortenten

Luifels en voortenten zijn een geweldige aanvulling op je caravan tijdens je kampeervakantie. Ze zorgen voor een comfortabele schaduw in de zon of voor beschutting bij slechter week. Voortenten en luifels zijn makkelijk op te zetten en leveren extra woonruimte op. 

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zijn flinke vorderingen gemaakt met slimme opzetsystemen. Ben je op zoek naar een eenvoudig luifeltje of kies je voor een tent die het hele seizoen voor de caravan kan blijven staan? Voor elk soort gebruik zijn er verschillende modellen op de markt. Bij de aanschaf van een luifel of voortent kun je bij de meeste merken kiezen voor kunststof tentstokken – dat scheelt heel wat in gewicht.

Als je een seizoensplek op een camping hebt, kies je meestal voor extra leefruimte en een voortent die ook herfststormen doorstaat. Speciaal voor rondtrekkers zijn er voortenten die uit verschillende modules bestaan. Met losse zijwanden en uitritsbare voorwanden, zodat je de voortent ook als een luifel kunt gebruiken. Daarnaast zijn er reisluifels die je in vijf minuutjes aan de caravan zet, zodat je lekker in de schaduw kunt zitten.

Techniek 

Bij de bouw van een caravan komt nogal wat techniek kijken. Door de materiaalkeuze en de technologische ontwikkelingen worden deze voertuigen alleen maar veiliger en meer gebruiksvriendelijk. 

Caravan mover

De caravan mover is populair bij zij die er eentje bezitten: eenmaal op de camping manoeuvreer je de caravan met een paar drukken op de knop naar de kampeerplek, zonder duwen of trekken. Twee elektromotoren – eentje tegen elk caravanwiel – zorgen voor de aandrijving en met een draadloze afstandsbediening is het op de centimeter nauwkeurig plaatsen een fluitje van een cent. Zelfs bergop, of als er een keer een stoeprandje moet worden genomen.

Anti-slingersystemen  

Fabrikanten van caravanchassis zitten niet stil en ontwikkelen slimme systemen die de veiligheid verhogen. Een relatief nieuwe ontwikkeling betreft het anti-slingersysteem, waarbij computers slingeren tijdig signaleren en de caravan automatisch afremmen. Sensors registreren alle bewegingen en grijpen in als dat nodig is. Ook bij onverwachte uitwijkmanoeuvres activeert zo’n systeem de caravanremmen, met als doel om de caravan weer zo snel mogelijk stabiel achter de auto te krijgen.

Stabilisatorkoppeling  

De huidige generatie caravans heeft een zogenaamde stabilisatorkoppeling. Zo’n koppeling moet slingerbewegingen voorkomen. Dat gebeurt door een soort remblokjes die met grote kracht tegen de zijkanten van de trekhaakkogel van de auto klemmen. Daardoor ontstaat een rustiger rijgedrag van de auto/caravan-combinatie. Zo’n stabilisatorkoppeling betekent niet dat een slecht beladen caravan stabiel achter de auto hangt. Let dus goed op de kogeldruk en vooral op hoe je je voertuig inlaadt.

Verwarming en airco

Voor wie de caravan vaker gebruikt, is verwarming cruciaal. Tijdens een wintersportvakantie bijvoorbeeld, maar ook in de krokusvakantie of in de herfst kan het nog best frisjes zijn. En tijdens tropische nachten in het hoogseizoen? Dan is airco ideaal!

Airco 

De tropische nachten aan de Spaanse Costa’s kunnen je ’s nachts flink uit je slaap houden. Caravans worden steeds vaker uitgerust met een airco die op het dak of in een van de bankkasten wordt gebouwd. Moderne airco’s maken gelukkig minder geluid dan de eerste generaties, en door de uitstekende isolatie van de caravan hoef je de airco maar een uurtje voor bedtijd aan te zetten.
 

Verwarmen met gas 

De meest voorkomende verwarming in caravans is een gaskachel, meestal gecombineerd met zogenaamde ringverwarming: een slim slangenstelsel dat warme lucht transporteert naar alle hoeken van de caravan, inclusief toilet/douche. Zo ontstaat een prettig klimaat. Die gasflessen had je toch al aan boord, omdat je ook op gas kookt. Moderne gaskachels kunnen worden uitgebreid met een verwarmingselement op stroom – zodra je aan de stroompaal staat, wisselt de kachel naar 230 volt.

Straalkachels 

Kampeerders nemen vaak zelf nog een extra kacheltje mee op stroom, als bijverwarming. Ideaal als je aan de stroom staat. Elektrische verwarmingstoestellen worden ook gebruikt om de (voor)tent te verwarmen als het wat frisser wordt, zodat je toch in de voortent kunt zitten. In de kampeerwinkel kom je allerlei soorten tegen, van een eenvoudig kacheltje tot een flinke halogeenkachel op 230 volt, maar er zijn ook speciale benzinekachels met een hoog rendement.

Vloerverwarming 

Lekker warm aan je voeten: vloerverwarming! Speciaal voor caravans zijn er verwarmingsfolies (onder de vloerbedekking) en vloermatten met verwarmingsmodules. Ze werken op 12 of 230 volt, kosten niet al te veel en verwarmen tot ongeveer 30 graden: het is dus vooral bijverwarming. In het duurdere segment caravans wordt ook vloeistofverwarming gebruikt als hoofdverwarming die onder meer in de vloer van het hele voertuig is verwerkt. Perfect voor een wintersportvakantie.

Wil je op de hoogte blijven van Campaway, inspirerende reisverhalen en praktische informatie? Laat dan hieronder je e-mailadres achter.